Sabtu, 10 Februari 2018

Kerepek Pagoda rangup

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Harini baru berpeluang update blog maklumlah sejak bisnes kecil-kecilan yang untungnya RM5 sehari agak Bz la hihi.  Entry yang lepas pasal petua hilangkan lenguh2 badan tu xtau cmne boleh hilang.

Baiklah berbalik pada saya, harini saya nak syer cara buat kerepek pagoda yang rangup, kerepek inila yang saya jual.

Bahan-bahan:

1. Tepung gandum 1kg
2. Bawang merah 5 ulas *
3. Lada kering 15tangkai kalau nak pedas boleh tambah lagi *
4. Ikan bilis dalam agak2 segemgam *
5. Majerin 2 sudu besar *
4. Air 1 gelas *
6. Garam 1 sudu teh *
7. Gula satu sudu besar *
8. Telur 1 biji *
9. Daun kari (masa menggoreng)
10. Minyak

cara-cara:

1. Bland kan semua bahan bertanda * diatas sampai hancur lada kering
2. Masukkan tepung gandum 1kg kedalam bekas
3. Gaulkan bahan yang dah di blander tadi ke dalam tepung, gaul sehingga betul2 sebati menjadi adunan,
4. Bulat2 kan adunan tadi sebesar penumbuk tangan
5. Kemudian mesin adunan sehinnga nipis (saya guna mesin mee), apabila adunan sudah menjadi nipis gunting adunan tadi menjadi 3 bahagian supaya senang nak mesin menjadi bentuk kerepek pagoda
6.setelah digunting bolehlah dimesin kepada bentuk halus2
7. Panaskan minyak, goreng sehinnga masak.
8. Toskan
9. Siap untuk dimakan

Ini mesin Mee saya, dan contoh tepung yang dah dibulat2 kan

Ini yang baru lepas angkat

Ini kerepek yang saya jual. 250g/Rm3

Ok semua, selamat mencuba tau. Kalau nk rasa kerepek sy buat pun boleh juga. boleh wasap saya di no 01151110854.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan